Pazartesi, Mayıs 09, 2011

Çocuklar için ''Çiçek Çeşitleri'' Dosyası ((:


Nergis*
İlkbahar habercisidir. Etkileyici bir kokuya sahiptir.

Anavatanı  Avrupadır. En çok tür zenginliğine sahip ülkeler İspanya ve Portekizdir.  Ülkemizde ise Ege Bölgesinde özellikle Karaburun ve Mordoğan’da yetiştirilmektedir. Mordoğan, Nergis’in anayurdu sayılmaktadır.
Soğanlı bir bitkidir. Soğanı zehirlidir.
Hava şartlarına göre,  şubat sonu  veya mart başlangıcından nisana kadar açabilir.
Fulya, Nargöz, Zerrin, Zerrinkadeh diye de isimlendirmeleri vardır.
Genellikle yaprakları ve çiçek sapları aynı (10-50 cm) , fakat çiçekleri çok farklıdır.
Nergislerin beyaz, kemik, sarı, turuncu, pembe renkleri çiçeklerdeki  arkadan onu destekleyen taç yapraklarıyla boyanmıştır. Tek renk ya da karışık renk biçimleriyle karşımıza çıkabilir.
Mart’tan Haziran’a kadar kökleri sökülerek yıkanır, soyulur ve kurutulur, eğer tentürü yapılacak ise taze olarak işlenir.
Soğanları zehirli olduğu için fazla miktarda kullanılmamalıdır. Soğanını yiyen kişide bulantı, kusma, ishal, sara nöbetinde olduğu gibi kasılmalar ile titremeler gözlenir. Ayrıca, hamilelerde düşüğe sebep olabilir.



Leylak*
Mükemmel kokulu bu bitki, sadece sizi değil kelebekleri de etkilemeyi başarır.

Hemen her tür toprakta, rahatlıkla gelişim gösterebilir. Ama en ideali, nötr ya da alkali, nemli ve zengin topraklardır. Kireçli topraklardan hoşlanır
Bakımı çok kolaydır. Doğrudan güneş alan yerlerde, kaliteli ve iri çiçekler verir. Çok sıcak bölgelerde, yarı gölge yerlere dikilmelidir. Çok su isteyen bir bitki değildir.  Susuzluğa dayanabilir. Budaması, çiçeklenme sona erdiğinde yapılır ki, bir sonraki sene daha fazla çiçek açabilsin. Leylak aşırı rutubetten hoşlanmaz. Haftada bir sulamak yeterlidir.
Zeytingiller familyasındandır.
Leylak tohumundan yetiştirilebilir ama bu üretim çok zaman alır ve uzun süreli bir yöntemdir. Bitkiyi kökten ayırarak ya da çeliklemeyle de yetiştirilebilirsiniz. Bu işlemi bahar geldiğinde rahatlıkla kendiniz yapabilirsiniz. Hazır yetişmiş fideler satın alıp da, bahçenize dikebilirsiniz.
Mayıs ayında açmaya başlar. Leylak renkli ve hoş kokulu çiçekleri, sürgünlerin uçlarında yer alır. Yalınkat ya da katmerli, mor, beyaz, pembe, alacalı ve krem renklerinde olabilir.



İnci Çiçeği*
Zambakgiller familyasındandır.

Nisan-mayıs ayları arasında beyaz ve güzel kokulu çiçekler açan, 20-30 cm boyunda, sürünücü köklü, çok yıllık otsu bir bitkidir.
Daha çok gölgeli ve rutubetli yerlerde, orman altlarında, vâdilerde ve dere kenarlarında yayılış gösterir.
Yapraklar oval, tam kenarlı, paralel damarlı ve koyu yeşil renklidir.
Çiçekler uzun bir sapın ucunda, 6-10’u bir arada, salkım durumunda toplanmışlardır. Çiçekler çan şeklinde ve beyaz olup uçları altı lopludur.
Saplar ince, kısa ve sarkıktır.
Meyve küre şeklinde, küçük ve kırmızı tohumları mavimsi renklidir.
Bitkinin çiçekleri, kökleri ve rizomları (Genellikle toprak altında bulunan ve yukarı doğru filizler, aşağı doğru kökler veren kalın yatay gövde.)  kullanılmaktadır. Bilhassa kalp üzerine tesirlidir. Kalp faaliyetlerini tanzim edici özellikte, ham madde olarak kullanılır. İdrar söktürücü ve müshil etkisi de vardır. Çiçekleri parfümeri sanâyiinde ve süs bitkisi olarak kullanılır.



Kadife Çiçeği*
Kadife bitkisinin hem yaprağı hem de çiçeği keskin kokuludur.

Kolay yetişmesi ve gösterişiyle kadife çok sevilen bir yaz çiçeğidir. Çeşitleri günden güne artmaktadır. Farklı boylardaki çeşitlerin renkleri parlak sarıdan bordoya kadar değişir. Çiçekleri çok uzun ömürlüdür. Kadife mayıs ayından kış soğukları başlayıncaya kadar açar.
Bol güneş alan yerlere ekilmelidir. Bol tohum verir. Bu tohumlar nisan ayında bahçeye serpilir. Yerinde büyütülebilir.
Aşırı sulama ve fazla gübre kullanımı bitkinin yeşile kaçmasına sebep olur. Çiçek açmasını geciktirir.
Bitkinin karakteristik kokusu ve parlak renkleri sebzelerin döllenmesini sağlayan böcekleri çeker. Bazı zararlıları ise uzak tutar.
Önemli Türleri; Dik kadife çiçeği ve Bodur kadife çiçeği’dir.
Amerika ve Meksika’da sıcak kesimlerde doğal olarak bulunur. Yaprakları tek veya almaşık(İki veya daha çok şeyin sıralanmasında karşılıklı değil, aralıklı olarak sağda ve solda yerleşmiş olan.) dizilmiştir.



Gloksinya Çiçeği*
Afrika menekşesi ile akraba olan bu çiçek ev şartlarında kolaylıkla yetişir.

Gesneriaceae familyasından 20 kadar otsu bitki türünden oluşan bir tür saksı bitkisidir. En çok tanınmış türü olan Gloksinya Speciosa’dır.
Anayurdu Brezilya olan gloksinyaların genellikle mor, kırmızı yada eflatun renkli kadifemsi çan biçiminde çiçekleri vardır.
Yapraklarının toprağa değdiği yerden yeni bitkiler verirler. Çelikleme yöntemiyle de çoğalırlar. Sıcak yerlerden hoşlanırlar, bakımı özen isteyen bir çiçek türüdür.
Direkt gün ışığından uzak aydınlık bir yer idealdir.
En az 15-16 cm. olmalıdır. Hava akımı zarar verir.
Toprağı daima nemli olmalı ama aşırı sulamadan kaçınılmalıdır. Çiçek ve yapraklara su değmemesi için ince emzikli bir kapla sulanır. Su ılık olmalıdır. Nem bu çiçek için olmazsa olmazdır.
Bitkinin çiçekleri geçtikten sonra sulama azaltılır. Yaprakları sararınca saksı serince bir yerde saklanır. İlkbaharda etli kökler dikkatle çıkarılıp,taze humuslu toprakla yeniden dikilir. Köklerin çukur olan üst kısmı yukarıya gelmelidir. Ilık ve aydınlık bir yere yerleştirilir. Yapraklar çıkıncaya kadar pek sulanmaz.


Erguvan*
İstanbul'u, özellikle de İstanbul boğazını bahar aylarında kendine has mor rengine büründürür.

Baklagiller familyasından, 10 metreye kadar boylanabilen, tek gövdeli, yaprak döken, çalı görünümünde bir ağaççıktır.
Yapraklar karşılıklı, basit, dairemsi 7-12 cm kadardır. Dip kısmı kalp şeklinde, ucu yuvarlak, kenarlar tamdır. Gençken kırmızımsı-mor daha sonra mavi-yeşile döner. Yüzeyi dalgalı düşmeden önce sarıdır. Çiçekler  1,5-2 cm uzunluğunda kırmızı-mor 3-6 tanesi birarada bulunur. Meyve legümen (fasulye biçiminde) olup, 7-10 cm uzunluğundadır. Diğer bir önemli özelliği de toprağa azot bağlamasıdır.
Anavatanı Güney Avrupa ve Batı Asya'dır. Türkiye'de Ege ve Marmara Bölgesi'nde yayılış yapar. Tohum ve çelikle üretilir. Çelikle üretim Temmuz-Ağustos aylarında alınan yarı odunsu çeliklerle yapılır.
Erguvan, yapraklanmadan önce Nisan ayı sonuyla Mayıs ayı başında yalnızca birkaç haftalığına baharın müjdecisi kabul edilen morumsu pembe renkte çiçekler açar.



Mavi Boru Çiçeği*
Kendi kendine çoğalan, geçirgen toprakta rahat gelişen bir sarmaşıktır.

Sıcak iklim bitkisidir.
Güneşle birlikte koyu mavi renkteki çiçeklerini açar.
Bahçenize demir bir kapınız ya da kapatmak istediğiniz kötü bir duvarınız varsa mavi boru çiçeğini rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Ayrıca yer örtücü olarak da rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bakımı kolay bir bitki olmasına rağmen yine de iyi bir budama ister. Kontrol altına almadığınız takdirde çok geniş alanları kaplayabilir.


Gerbera*
Beyaz, sarı, pembe, turuncu, kırmızı tonlarında, iri papatya benzeri çiçekleri olan çok yıllık otsu bir bitkidir.

Alt tarafı tüylü yaprakları pancar gibi iri parçalı veya düzdür. Kalın ve etli kökleri su durumuna bağlı olarak bir metre derine kadar inebilir. Gerbera, kumlu-tınlı, gevşek ve geçirgen topraklarda yetiştirilmeli, yetiştirme derinliğinde sert bir tabaka bulunmamalıdır. Böyle bir tabakanın bulunması hem köklerin ilerlemesinde zorluk çıkarır hem de geçirgenliği önlediği için kök çürümelerine neden olur.
Sıcaklık gerbera için önemli koşullardan birisidir. Bitkinin sıcaklık isteği genellikle büyüme devresinde çiçek devresinden daha fazladır. Gerberanın sıcaklık isteği ışık koşullarına göre farklılık gösterdiği gibi aynı zamanda çeşitlere göre de değişmektedir.
Üretim yöntemleri oldukça çeşitlidir ; Tohumla Çoğaltma, Vegetatif Çoğaltma, Ayırma ile Çoğaltma, Klon ile çoğaltma ve Doku Kültürü ile Çoğaltma.
Üretimi yapılırken fazla sıcaklık değişimine izin verilmemelidir. Hassas bir çiçektir. Asya ve Afrika’nın sıcak bölgelerinde yetiştirilir.  Yapraksızdır. Bileşikgiller Familyasındandır.


Çuha Çiçeği*
İnsanlar tarafından kullanılan en eski çiçek olduğu düşünülür. Genel olarak Kuzey Amerika ve Avrupa’da yetiştiği bilinmesine rağmen ilk atalarının Orta Asya’dan geldiği tahmin edilmektedir.

Özellikle kökü bakımından oldukça önemlidir. Ağrı kesici özelliğinin fazla olmasından dolayı ilaç endüstrisi tarafından da kullanılır. Son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle beraber bitkinin kökünde bulunan Gamma-Linolenik Asit önemli bir ticaret kaynağı olmasından dolayı çiçeğinin değerini artırmıştır.
Bitki ve kökünün birbirinden bağımsız bir şekilde bölünerek pazarlanması da oldukça farklı bir özelliktir. Çünkü bitkinin kendisinde bulunan bazı özellikleri bakımından kullanılmasına sebep olduğu sektör, kökünün kullanıldığı sektör ile oldukça alakasız olmaktadır. Çuha çiçeğinin kökü genellikle bitki köklerinde pek fazla rastlanmayan yağ asitleri bulundurmaktadır. Bu yağ asitlerine örnek vermek gerekirse, GLA, Omega 6 ve Omega 9 dur. Aynı zamanda kaliteli bir magnezyum kaynağı olarak da kullanılmaktadır. Birkaç bölge istisnası dışında ülkemizde pek rastlanan bir bitki değildir. Bu sebepten dolayı aktif olarak kullanılmaz. Genellikle ilaç sektörü tarafından pazarda bulunan hacmin büyük bir kısmı tüketilmektedir.
Her çayırda, orman kenarlarında, fundalıkların altında yetişir. İlkbaharda çiçekler toplanır.
Uykusuzluk, kan temizleme, romatizma, gut hastalığı, sinirsel baş ağrıları, migren, ödem, inme ve felç gibi hastalıklara iyi gelir.



Açelya*
Fundagiller(Ericaceae)familyasının ormangülü(Rhododendron)cinsinden bazı bitki türlerine verilen addır.

Anavatanı Kuzey Amerika ile Asya'nın tepelik bölgeleri olan bu bitkilerin çoğu ormanlarda, kayalık akarsu kıyılarında, bataklık ve gölge yerlerde yetişir.
Bahar ya da yaz aylarında pembe, altın sarısı, ateş kırmızısı ve portakal renginin bütün tonlarında ya da beyaz renkte çiçekler açan küçük çalılık bitkilerdir.
Açelyalar ormangülleri gibi, çürümüş bitki artıklarınca zengin, humuslu toprakları severler.
Güneşten hoşlanmaz, toprağı sevmez. Çiçekleri döküldükten sonra fidanları açıkça, gölgeli bir yerde bulundurmalı ve akşamları yapraklarına su serpilmelidir.
Açelyaların her yıl çiçek açması için yazın iyi bakılması gerekir. Yapraklarının hastalanmaması için üzerine hafif tertipli bordu bulamacı serpilmelidir.
Açelya çiçekler Aralık ayında meydana gelirler ve eğer bitki sağlıklı ise ve sıcak bir yerde bulunuyorsa, bir çok yıllar bozulmadan saklanabilir.
Daha geniş saksılara alındıklarında büyümeyi kolaylaştırmak için her ilkbahar sıvı gübre verilmelidir.

Hiç yorum yok: